Tuesday, September 16, 2014

Kuda je otišla (Where She Went) - nastavak romana Ako ostanem (If I Stay) - prikaz knjige (book review)


Priča počinje u Njujorku oko tri godine posle događaja iz romana Ako ostanem (If I Stay), ali ovoga puta narator je Adam, a ne Mija. Dosta toga se promenilo, tako da je Adamov bend "Šuting star" postao globalno poznat i u tom trenutku promoviše novi album i otpočinje novu svetsku turneju, dok je Mija ubrzano završila Đulijard i započinje svoju prvu turneju i ima zakazane koncerte u Japanu i Južnoj Koreji, ali glavna promena je ta da Adam i Mija nisu zajedno i da više nisu čak ni u kontaktu. Adam je sada na vrhuncu svoje karijere, živi u Los Anđelesu i ima novu devojku - popularnu glumicu Brin, ali bez obzira na sve to oseća se prazno, bez života, tako da nema snage da izgura predstojeću turneju. Takođe, Adam stalno pije tablete za smirenje i nikada nije prešao preko toga što ga je Mija isključila iz njenog života. Pravi zaplet počinje kada posle propalog intervjua (na kojem Adam uništava diktafon i vređa novinarku), on dobija slobodan dan od svog menadžera pre odlaska u London i početka turneje. Igrom okolnosti Adam odlučuje da ode na Mijin koncert u Njujorku koji se održava to veče (što je prvi njihov susret posle više od tri godine). Mija shvata da je on u publici i poziva ga posle koncerta. Zatim sledi obilazak Njujorka na Mijin način (odnosno Mija pokazuje Adamu njena omiljena mesta u ovom gradu, koji oboje narednog dana napuštaju pošto on ide u London, a ona u Japan). Na samom kraju "obilaska" oni prestaju da se pretvaraju i otvaraju se jedan drugom. Mija prizanje da je mrzela Adama zato što ju je naterao da ostane i priznaje mu da je kada se preselila u Njujork shvatila da joj je lakše da živi bez njega.

Da je Gejl Forman priču nastavila tako što su Mija i Adam odmah posle svega što se desilo ostali zajedno i da su vezu nastavili kao da se ništa veliko nije promenilo, verovatno niko ne bi čitao nastavak, jer to ne bi bilo realno i  zaista ne bi imalo nikakvog smisla. Ovako napisan nastavak je prema mišljenju bloga Knjige i filmovi čak i bolje napisan od provog dela i sadrži dosta interesantnih rečenica koje vredi podvući i izdvojiti. Mnogi od nas mogu da se poistovete sa Adamom kada kaže: "To je samo jedan dan, samo dvadeset četiri sata koje treba da preživim." (citat se nalazi na 9. strani). Mada najveći utisak su ostavile sledeće rečenice: "Prestajanje nije teško. Odluka da se prestane je teška. Kad to prelomiš u glavi, ostalo je lako." (citat se nalazi na 129. strani). 

Na pitanje da li će biti još nastavaka priče o Miji i Adamu, Gejl Forman je odgovorila: "Really? Do you really want a third book? I am so flattered that you ask. Am so flattered that you want to spend more time with the characters. But think about the ways books work. They operate on conflict. A third book would either be Adam and Mia in boring middle age. YAWN. Or I’d have to introduce some new conflict. You know, like give someone cancer. Would you want me to do that to them? Have they not been through enough already???!!!! I love you all for asking. I love you all for wanting to be with them. You can always be with them in the pages of IF I STAY and WHERE SHE WENT or in your own imaginations. But the only reason I even wrote WHERE SHE WENT was because Adam and Mia were banging in my head, telling me that they weren’t happy where I’d left them. They’re happy now. They’re quiet now. I’m happy for them now. There are some other noisemakers in my head now. They have nothing to do with any of the characters in IIS OR WSW. They are totally new people. I hope to be able to tell you about them soon. I hope you will fall in love with them in a whole different way from the way you have with Adam and Mia. Thank you for your awesome enthusiasm."

O filmskoj adaptaciji ove knjige još nema zvaničnih informacija. Gejl Forman je u jednom intervjuu od prošlog meseca rekla: "Nothing at the moment. Ask me again next week! I might have a different answer!" (Izvor: parade.condenast.com/330266/sonacharaipotra/gayle-forman-on-the-movie-adaptation-of-if-i-stay-and-whats-next/).

Muzika je bila značajan deo prvog romana, to se odnosi i na nastavak, ali na drugačiji način. U nastavku nema pozivanja na pesme ili kompozicije stvarnih izvođača, ali nekoliko poglavlja (zapravo njih 11) počinju delovima iz pesama s albuma "Kolateralna šteta", odnosno albuma koji je proslavio Adamov bend "Šuting star". Pošto je Adam napisao sve tekstove na albumu, oni se odnose na njegovo suočavanje sa tim da ga je Mija ostavila. Takođe, na početku knjige se nalazi odlomak iz pesme "Ljubav nije sve: nije ni meso ni piće" (autor: Enda Sent Vinsent Milej).

Izdavač ove knjige u Srbiji je Evro-Giunti (evro-giunti.com), ista izdavačka kuća je izdala i prvu knjigu Ako ostanem.

Ocenu koju blog Hangar knjiga daje za ovu knjigu je: 4.6/5

1 comment: