Wednesday, September 17, 2014

Tom na farmi (Tom à la ferme) - prikaz filma (movie review)






Orginalni naziv filma: Tom à la ferme (naziv na engleskom: Tom at the Farm
Režiser: Xavier Dolan
Glumci: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Evelyne Brochu, Manuel Tadros
Trajanje filma: 103 minuta











Film počinje tako što pratimo Toma koji iz Montreala ide na sahranu svog partnera Gijoma (Guillaume) u ruralnom delu Kvebeka. Kada stiže na farmu ne pronalazi nikoga kod kuće, a zatim kada upozna majku svog preminulog dečka (Agatu) shvata da niko ne zna za njega i njihovu vezu. Ipak, Gijomov brat Francis zna da su Tom i Gijom bili u vezi i počinje da maltretira Toma i primorava ga da se ponaša prema njegovim pravilima navodno zbog Agate, što se reflektuje čudnom vezom koja se stvara među njima, a koja se može delimično objasniti Stokholmskim sindromom. Tom mora da glumi da bi održao mir u Gijomovoj porodici. On pokušava da nađe način da se izvuče iz ove neprijatne situacije, ali na neki sumanuti način želi i da ostane. Posle sahrane odlazi, ali se odmah potom i vraća, počinje da radi na farmi sa Francisom (koji ga opet i fizički zlostavlja), tako da Tom onda ponovo želi da ode. Na farmu dolazi Sara (koju Tom zove u prvi mah da ga izvuče i da ga vrati u grad, ali i zbog Agate koju zanima zašto Gijomova devojka nija došla na sahranu). Sara prihvata da bude predstavljena kao Gijomova devojka i da igra tu ulogu zbog Agate. Ubrzo Sara odlazi, a Tom ipak ostaje i pritom saznaje detalje o mračim tajnama Gijomove porodice. Zatim Tom konačno odlučuje da pobegne sa farme, ali shvata da je možda sada suviše kasno jer više nema automobil, a ni Francis mu neće dati da ode. Toma muči i pitanje šta da radi kada ode sa farme.



Ovaj film je pre svega psihološki triler, a radnja filma i muzika povremeno izazivu čudna osećanja, prepliće se utisak bespomoćnosti koji uvlači i drži Toma na farmi, a istovremeno i utisak neke neprijatne mirnoće, ali i čudne sirove živosti, ili osećaj neprikladnosti i neusklađenosti koji se može uočiti kod svih likova. Film ima teatralni duh i to verovatno proizilazi iz toga jer je nastao prema istoimenoj predstavi i dosta se razlikuje od ranijih Dolanovih filmova (Ubio sam majku - J'ai tué ma mère, Izmišljene ljubavi - Les Amours imaginaires i Lorens, u svakom slučaju - Laurence Anyways)

Film "Tom na farmi"  se u Srbiji prikazuje u okviru revije filmova "Filmomanija" koja će se održati u bioskopu Cineplexx (Ušće Shopping Center) u periodu od 18. do 24. septembra, zajedno sa još nekoliko novih i značajnih filmskih ostvarenja koja su svoje premijere imala na poznatim filmskim festivalima u Tokiju, Njujorku, Londonu, Veneciji, Berlinu i Kanu. 

Ocena koju blog Hangar knjiga daje za ovaj film: 3.9/5


No comments:

Post a Comment