Sunday, October 19, 2014

Hektor u potrazi za srećom (Hector and the Search for Happiness) - prikaz knjige (book review)




Na poleđini ove knjige piše: "Bio jednom jedan mladi psihijatar po imenu Hektor, koji nije bio zadovoljan sobom... Shvatio je da uprkos svojim najboljim namerama i velikom znanju, ne može da usreći ljude. Odlučio je da pođe na put oko sveta, želeći da dokuči zašto su ljudi srećni ili nesrećni."
(većinu odmah privuku ovih nekoliko rečenica) 






Pisac ovog romana je kao i glavni lik (Hektor) psihijatar, zapravo Fransoa Lelor je završio i postdoktorske studije iz obe oblasti. Ipak, autor je krajnje jednostavno i pomalo naivno napisao ovu knjigu koja se svrstava u grupu onih koje se bave popularnom psihologijom. Knjiga bar malo popravi raspoloženje svakom ko je čita i ima motivacionu energiju. Sažeto se knjiga može predstaviti na sledeći način: Hektor tokom svog putovanja saznaje lekcije o sreći i formuliše iz u jednostavne iskaze, kao što je na primer lekcija broj 20: "Sreća je način posmatranja stvari."

Knjiga Hektor u potrazi za srećom (orginalan naziv: Le voyage d` Hector ou la recherche du bonheur) je 2012. godine izdata u Srbiji od strane izdavačke kuće Mono i Manjana (danas Vulkan izdavaštvo).

Urađena je i filmska adampatacije ova knjige i istoimeni film će se krajem 2014. godine naći i u bioskopima u Srbiji.

Ocena koju blog Hangar knjiga daje za ovu knjigu je: 3.9/5

No comments:

Post a Comment