Monday, October 27, 2014

Rezultati ankete o distopijskim serijalima koje najviše volite

Blog Hangar knjiga se zahvaljuje svima koji su učestvovali u anketi, nadamo se da ćete učestvovati i u budućim istraživanjima. Rezultati su prilično očekivani.


Za serijal Čuvar sećanja (The Giver Quartet) nije niko glasao, što nije neočekivano (Čarobna knjiga je objavila samo prvu knjigu iz ovog serijala 2007. godine i to izadanje već odavno nije u prodaji, dok film The Giver nije bio na repertoaru naših bioskopa). 

Serijal Lavirint - Nemoguće bekstvo (The Maze Runner) dobio je 11% vaših glasova. I ovaj rezultat je razumljiv jer je ovaj serijal tek od ove godine dostupan našim čitaocima. Izdavačka kuća Urban Reads je ranije ove godine objavila prvu knjigu, a početkom ovog meseca ista kuća je objavila i drugu knjigu - Zgarište - nemoguć prolaz. Za razliku od filma The Giver film Lavirint - Nemoguće bekstvo se prikazivao u našim bioskopima. Ipak, treba napomenuti da bi ovaj serijal verovatno ostao trećeplasirani i da je bio duže na našem tržištu pošto je stil pisanja Veronike Rot i Suzan Kolins daleko bolji od stila pisanja Džejmsa Dašnera.

Serijalu Divergentni/Drugačija (Divergent trilogy) ste dali 22%, što je relativno malo. Očekivali smo da će ovaj serijal završiti na drugom mestu, ali sa znatno većim brojem glasova. Sve knjige iz ovog serijala su prevedene kod nas (izdavač je izdavačka kuća Urban Reads), a takođe publika u Srbiji je bila u prilici da pogleda i ekranizaciju prve knjige sa tim što je film dobio naslov Drugačija, a ne Divergentni kako glasi naslov prve knjige (verovatno distributer nije znao da postoji prevod knjige, praksa je da se naslovi usaglašavaju). Ceo serijal će biti ekranizovan, tako da ćemo se sa "Divergentnima" baviti još par godina.

67% od onih koji su učestvovali u anketi je kao najomiljeniji distopijski serijal odabralo Igre gladi (The Hunger Games trilogy). Svakako da bi to bio i naš odabir, mada treba pružiti šansu svim navedenim serijalima. Ceo serijal je objavljen i kod nas (izdavač je bio izdavačka kuća Alnari pre spajanja u Vulkan izdavaštvo, nove tiraže knjiga iz ovog serijala izdaje Vulkan izdavaštvo). Anketa pokazuje da je ovaj serijal popularan u Srbiji isto koliko je popularan i drugim delovima sveta.

Nadamo se da će i naredne ankete biti uspešne kao i ova.

No comments:

Post a Comment